Fangede overskriften dig? Det var også meningen. Faktisk handler dette indslag om lige præcis det modsatte af, hvad du måske tror på nuværende tidspunkt: Nemlig en opfordring til en mere ensartet kønsfordeling i de travle restaurantkøkkener. Her dominerer mænd nemlig stadig i antal og på lederposter. I anledning af kvindernes internationale kampdag den 8. marts har vi derfor sat to af Madklubbens stærke ledere i stævne, som begge er enige om én ting: Flere kvinder skal ud i køkkenet!

Tinka Mieth (tv), 31 år, souschef på Bistro Royal på Kongens Nytorv. Tinka kommer oprindeligt fra Nordsjælland, men er nu bosat i København K.

Cecilie Victoria Viid (th), 26 år, én ud af to køkkenchefer på Alabama Social på Nørrebro. Oprindeligt fra Nykøbing Sjælland, men bor nu på Vesterbro.

For mange mennesker er et super travlt à la carte-køkken lig med mandehørm, hårde ord og et fysisk krævende arbejdsmiljø. Hvordan er det lige at være kvinde i den verden?

Tinka: ”Hah! Jeg er da måske den i køkkenet, der har den groveste mund af alle. Uanset køn skal man være gjort af en særlig støbning for at arbejde i et travlt restaurantkøkken. Man må ikke tage tingene personligt, og grimme ord skal bare kunne prelle af.”

Cecilie: ”Man skal uden tvivl kunne klare mosten. Omvendt påtager jeg mig også en form for mor-rolle på Alabama Social. Ikke nødvendigvis på en specielt kærlig måde, men med opdragelse, støtte og hjælp til mine kollegaer. En mandlig leder kan også sagtens ”nurse” sine medarbejdere, men måske det bare falder mig lidt mere naturligt.”

Er der forskel på kvinder og mænd i køkkenet?

Cecilie: “Nej!”
Tinka: “Nej!”

Efter det korte og lynhurtige svar uddyber Tinka dog: ”Det handler ikke om køn. Det handler om at kunne tage fat, og dine kollegaer dømmer dig kun på det stykke arbejde, du leverer. Jeg er en super feminin prinsessetype, når jeg ikke er på job. Men i køkkenet lægger jeg alt det ydre fra mig og koncentrerer mig om de opgaver, der ligger foran mig.”

Hvad er det fedeste ved at knokle igennem i køkkenet?

Cecilie: ”Det er uden tvivl sammenholdet med mine kollegaer. Og så elsker jeg det rush, der giver, når der virkelig er travlt, og bonmaskinen bare spytter bestillinger ud. Adrenalinen kører rundt i kroppen, når der skal eksekveres mange anretninger uden at gå på kompromis med kvaliteten.”

Tinka: ”Helt enig med Cecilie: Man må ikke glemme detaljerne. Jeg er en rigtig ’pussenusser’, der får røde knopper, hvis maden på tallerkenen ser sjusket ud. Selv når der er vanvittigt travlt, holder min perfektionisme hovedet koldt og tager styringen. Jeg tror ærlig talt, at kvinder har mere sans for de små detaljer. Det er en udfordrende kvalitet at have som menneske, når det skal gå stærkt, men jeg elsker også en god udfordring.”

Brancheundersøgelser viser, at der er meget få kvinder i forhold til mænd i køkkenerne på à la carte-restauranter. Hvorfor tror I, at det er sådan?

Tinka: ”Uden at lyde generaliserende på mit køns vegne, så er det måske bare ikke verdens mest attraktive job for en stor del af nutidens kvinder. Du får fedtet hud og fedtet hår, det er fysisk knaldhårdt og du kommer til at lugte af løg og fisk. Du står op mange timer, er under konstant pres og skal hele tiden være knivskarp.”

Cecilie: ”Ja, det kan godt virke skræmmende. Nu er Alabama Social det køkken i Madklubben-familien, der har flest kvinder ansat. Faktisk er vi i overtal. Det tror jeg er med til at styrke vores evne til at holde overblikket. Men når først man får børn og skal balancere familie og arbejde, der tror jeg, at filmen knækker for især kvinder i kokkefaget.”

Tinka: ”Til den tid er det nok bare meget nemmere at være i en kantine, hvor man undgår de skæve og sene arbejdstider. Det er der sgu også mange mænd, der ender med, men særligt kvinder vælger at prioritere anderledes, når de får børn.”

Mænd har oftere en lederstilling ude i køkkenerne. Sådan er det også på Madklubbens restauranter. Hvad har været jeres drive i forhold til at blive ledere?

Cecilie: ”Jeg må indrømme, at jeg faktisk altid har været den lidt generte type. For at komme ud af min skal, udfordrede jeg mig selv til, at jeg en dag skulle være leder. Men der var mange overvejelser forbundet med det. Kunne jeg klare det? Det er en fysisk hård branche, og i en alder af kun 26 har jeg allerede begyndende leddegigt. Men jeg gav ikke op, og rejsen fra kokkeelev til køkkenchef har gjort mig meget stærkere som menneske. Det er super fedt at have medbestemmelse i forhold til sit job, sin arbejdsplads og det produkt, vi leverer.”

Tinka: ”Jeg tror bare, at jeg har et drive i forhold til, at tingene skal gøres på min måde. Jeg har haft lederstillinger før, og jeg kan godt lide at gå forrest og være med til at udvikle mine kollegaer. Derudover vil jeg gerne altid blive ved med at udvikle mig selv professionelt. Nøglen er respekt: Man skal have respekt for hinanden, og det har vi i køkkenet på Bistro Royal. Som leder står jeg på mål for stemningen på arbejdspladsen, og det skal være sjovt for alle at gå på arbejde. Køkkenarbejde er en holdsport. Man løfter i samlet flok, og vi skal kunne stole på hinanden.”

Hvad er jeres råd til unge piger og kvinder, der gerne vil gøre karriere i kokkefaget ligesom jer?

Tinka: “Det er vigtigt at kunne tænke struktureret, være koordineret og have hænderne skruet ordentligt på.”

Cecilie: ”Det er et fag, der kan virke enormt intimiderende. Men du skal ikke være bange eller nervøs. Du kan sagtens komme til tops i den her verden, og så er det fløjtende ligegyldigt, om du er mand eller kvinde. Du skal bare have gåpåmod.

Tinka: ”Du skal have respekt for køkkenet, råvarerne og for din leder. Du skal ikke diskutere så meget, og det kræver selvbeherskelse at suge andre menneskers viden og anbefalinger til sig uden at svare for meget igen. Jeg plejer at sige, at du skal have disciplin som en jægersoldat, anrette som en kunstner, og kunne lave mad som mor,” griner Tinka og sætter et punktum for interviewet med et retorisk spørgsmål og et hurtigt svar:

“Men hvorfor gør vi det så, hvis det er så hårdt? Fordi vi elsker det! Der findes nærmest ingen bedre følelse end at sende et veltilberedt måltid ud til dine gæster. Respekten for dine kolleger og ledere er vigtig, men kærligheden til de gode råvarer er alfa og omega.”

 

Vil du opleve Tinkas og Cecilies kogekunst? Så kan du læse meget mere om maden og konceptet på Bistro Royal her, samt på Alabama Social ved at klikke her.

Tinka Mieth og Cecilie Victoria Viid fotograferet i køkkenet på Bistro Royal