Pasta er en afgørende del af Italiens gastronomiske identitet og har en stamtavle, der går meget langt tilbage i tiden. Faktisk findes der beviser for, at der helt tilbage i det 1. århundrede fandtes en etruskisk-romersk nudel lavet af de samme hårde hvedekorn, som anvendes til fremstilling af moderne pasta. Den blev kaldt “lagane”, oprindelsen af det moderne ord for lasagne, og havde visse ligheder med den pasta, vi kender i dag. Men Italien måtte vente adskillige århundreder på, at landets mest populære ret foretog nogle kulinariske spring fremad.

I 1300-tallet var tørret pasta imidlertid blevet meget populær, blandt andet pga. den lange holdbarhed, som gjorde den ideel til lange skibsrejser, og pastaen blev udbredt flere steder i verden. Ny teknologi gjorde den lettere at lave, og nye former for pasta dukkede op. Med disse nyskabelser blev pasta virkelig en del af det italienske liv.

Det næste store fremskridt, ville dog ikke komme før det 19. århundrede, hvor mødet mellem pastaen og tomaten fandt sted. Den første pastaopskrift indeholdende tomater er dateret til 1839, og herefter var de to komponenter nærmest uadskillelige, navnlig i det sydlige Italien. Og, tjah, resten er historie, og i dag er der rundt regnet 350 forskellige former for pasta i Italien – og endnu flere, hvis man medtænker de regionale forskelle.

Tony’s i Havnegade har vi siden dag ét svoret troskab til signaturretten Spaghetti & Meatballs, og i denne uge har vi lanceret vi en ny menu, hvor du også kan spise dig mæt i vores lækre Linguine alle Vongole; dvs. pasta med hjertemuslinger, hvidvinssovs, hvidløg, chili og persille og vores skønne Orecchiette med blomkål, spidskål, créme fraiche, citron, dild, estragon og purløg.

Prøv også vores Kylling med Gnocchi; skindstegt kylling, stegte gnocchi, østershatte, skalotteløg, mascarponesovs med citrontimian, den grillede Rib-Eye med mostarda, syltede grønne tomater, marinerede cherrytomater og balsamicosovs – og meget mere! Se hele Tony’s nye menu her!

Book dit bord her – vi glæder os til at se dig!