Smag på fremtiden med en frokost fra .506

OPlev fremtidens smag
med .506

Hvordan smager fremtidens mad? Det spørgsmål vil vi komme med vores svar på, sammen med nogle af Danmarks mest bæredygtige og banebrydende fødevareproducenter.

Oplev ’Fremtidens smag’

Hvordan smager fremtidens mad? Det spørgsmål vil vi komme med vores svar på, når vi en gang om måneden, sammen med nogle af Danmarks mest bæredygtige og banebrydende fødevareproducenter, præsenterer dig og din kollegaer for morgendagens mad.

De faste serveringer på vores frokostbuffet krydres med nyskabende retter, der ikke bare udfordrer dine smagsløg, men også skaber en samtale om hvordan vi alle skal spise i fremtiden.

Fremtidens smag hos .506

Fremtidens smag i juni: Naturskånsom fanget blæksprutte fra Grøndals

Glæd dig til en den bedste blæksprutte på dåse, du nogensinde har smagt! Serveret i bedste spanske tapas-stil med grillede citroner, olivenolie og ristet brød, så du med god samvittighed kan smage den høje kvalitet af det ottearmede bløddyr.

Hvorfor skal du spise blæksprutte?

Når vi siger blæksprutte, tænker du måske på de friturestegte calamari fra ferien i Sydeuropa, der oftest kan være seje og gummiagtige. Men blæksprutte er heldigvis meget mere end dejindsmurte elastikker.

Når blæksprutter, både de otte- og tiarmede, tilberedes korrekt, er det nemlig en fantastisk spise – fuld af smag, umami og fantastisk tekstur. Blæksprutter er desuden en proteinrig spise, der formerer dig hurtigt og har et meget lavt klimaaftryk. De hele ottearmede blæksprutter fra Grøndals fanges desuden med krog, der forhindrer skadelig bifangst og sikrer et bæredygtigt havmiljø for fremtiden.

Derfor er blæksprutter et godt eksempel på fremtidens fødevare og et godt alternativ til andet kød.

Fremtidens smag i maj: Smagen af chokolade fra Endless Food – helt uden kakaobønner

I .506’s første udgave af ’Fremtidens smag’ fokuserer vi på et bæredygtigt alternativ til chokolade, og viser dig, hvordan et restprodukt kan forvandles til noget der ligner, smager og smelter som chokolade – helt uden én eneste kakaobønne.

Glæd dig til en energibar overtrukket med THIC (this isn’t chocolate), et nyt og bæredygtigt alternativ til masseproduceret chokolade.

Læs mere om .506s samarbejdspartnere til Fremtidens smag

Grøndals – Kærlighed til konserves og høj kvalitet

Når du tænker på fisk i konserves, leder det sikkert tankerne hen på makrel i tomat og plukket tun af tvivlsom kvalitet. Men dåsefisk kan sagtens være en udsøgt delikatesse, hvor god smag og god samvittighed går hånd i hånd. Det er lige præcis hvad der driver Martin Grøndal, grundlæggeren af Grøndals.

Martins forkærlighed for fiskekonserves stammer helt tilbage fra barndommen, hvor han sammen med sin morfar altid var på jagt efter ny, interessant fisk på dåse. Dette ophav har siden hen manifesteret sig i en mission om at påvirke den danske madkultur i en positiv retning, og skabe en ny forståelse af fiskekonserves, hvor kvalitet og ansvarlig produktion – helt fra havet, til hænderne der forarbejder fisken ned i dåser uden skadelig kemi – kan smages i hver konserves.


God smag og god samvittighed

Grøndals fiskekonserves er baseret på godt håndværk. Helt fra havet, hvor fiskene fanges bæredygtige og naturskånsomme fangstmetoder, til fremstillingen, hvor klassiske håndværkstraditioner og erfaringer tages i brug. Dåserne, hvor fisken pakkes i, er uden skadelig og hormonforstyrrende kemi, som bisfenol A (BPA). Affaldssorteres dåserne korrekt, genanvendes 96% af metallet.


Naturskånsom fanget fisk

Fisken i Grøndals dåser fanges efter naturskånsomme fangstmetoder, der forhindrer skadelig bifangst og sikrer et bæredygtigt havmiljø for fremtiden.

Al tun er stangfisket efter metoden én mand, én krog og én tunfisk. Denne selektive fangstmetode har en minimal indvirkning på havmiljøet, da fiskeren fanger én skipjack tunfisk ad gangen med håndkraft og derved undgår bifangst. Stangfisket tun er certificeret med det internationale mærkat, IPNLF (International Pole and Line Foundation), der er din garanti for en miljøvenlig fangst og fiskemetode. Stangfisket tun er ikke kun godt for havmiljøet, men også for smagen. Efter fangst afkroges tunen og aflives forsvarligt, hvilket sikrer en højere kvalitet af kød.       

De andre fiskearter, som makrel, brisling og sardiner, fanges ved purse seine-fiskemetoden, hvor nettet spændes mellem to både på det åbne hav og ikke kommer i kontakt med havbunden, ligesom traditionel trawling. Når den skånsomme fangstmetode anvendes, undgås overfiskning, da der fiskes efter én fiskeart.

Vidste du, at traditionel chokoladeproduktion har en bitter bismag?

Store dele af den industrialiserede chokoladeproduktion, der producerer billig overtrækschokolade til konfekture, dyrkes i nogle af verdens fattigste lande, hvor tvivlsomme arbejdsforhold desværre er normen. Danwatch har afsløret, at der i Ghana, hvor 60% er verdens kakaobønner dyrkes, stadig gøres brug af ulovligt børnearbejde og lave lønninger i flere kakaoplantager – til trods for at de leverer til Fairtradekooperativer. Se også dokumentarfilmen ’Chokoladekrigen’ og bliv klogere på problematikken. De humanitære forhold er dog ikke det eneste problem. Store dele af miljøet påvirkes negativt på grund af skovrydning og et stigende CO2-aftryk.

Det bæredygtige alternativ

Matt Orlando, Christian Bach og Max Borgenmann, fra den hedengangne restaurant Amass, har i deres virksomhed Endless Food, udviklet THIC (this isn’t chocolate), der ligner, smager og smelter som chokolade – helt uden kakaobønner.

Hovedingrediensen i THIC kommer fra mask – restproduktet fra ølbrygning, der giver maltet og karamelliseret smag, som ligner chokolade og knækker som chokolade. Det skal ikke ses som en kamp mod al chokolade, men som et alternativ til billig og dårligt produceret chokolade.